woensdag 25 februari 2015

Recept: Chili sin carne met tacos

Na een beetje een valse start zijn we nu toch al een week "goe bezig" binnen het 40-dagen-gebeuren.

Weekmenu's werden opgesteld,
boodschappenlijsten werden aangepast,
tellers werden aangevuld
en bons (GreenWay) werden ingeruild!


De grootste uitdaging ,als het over vegetarisch koken voor kleine kinderen gaat, blijkt ondertussen ook hier weer: het ze effectief laten eten!
Al helemaal als die kleine koters van nature al kritisch zijn ingesteld.
Als een kookpot, nog voor de inhoud wordt onthuld, steevast de woorden LUST,  IK en NIET  achter elkaar doet zetten, dan weet je het wel!

En eigenlijk is het motto hier, net zoals bij non-veggie, simpel maar effectief:

Als het met de handen kan worden gegeten, 
gaat het er vlotjes in!

(Doe zelf maar 's de test: pizza, wrap, hamburger, frietjes, pita,...)

En voor als 't wat steviger mag zijn, hierbij een recept voor een heerlijke Chili sin carne met tacos (met onthulling van mijn geheim ingrediënt...).


Nodig (voor 4 personen):
  • 1 grote ui
  • 1 grote zoete puntpaprika (of 2 kleine)
  • 400 g (1 blik) rode nierbonen (kidney beans)
  • 400 g (1 blik) gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pak (250 g) quorn, fijn gehakt
  • 1 klein blikje zoete mais
  • 1 kl gemalen komijn
  • 1 kl cacaopoeder
  • 1 mespunt gemalen kaneel
  • muskaatnoot
  • 1 heet chilipepertje
  • olijfolie
  • Worschestershire saus
  • peper en zout
  • 250 ml water
  • 12 tacoschelpen (1 pak)
  • 150 g geraspte Cheddar 
  • zure room
  • verse koriander (of basilicum)

Bereiding:
Zet een (gietijzeren) stoofpot op het vuur en verhit hierin wat olijfolie. Snipper de ui en fruit deze glazig in de olijfolie. Voeg de in vierkantjes gesneden zoete paprika toe.
Strooi hierover 1 koffielepel gemalen komijn, een snuifje (versgeraspte) muskaatnoot en (hier kom ik al meteen met mijn geheim ingrediënt op de proppen) 1 koffielepel Santa Maria cacao & chili mix. Heb je dit niet in huis (of wil je jezelf dit nu niet meteen aanschaffen) dan kan je dit vervangen door een mespuntje kaneel en een afgestreken koffielepeltje ongezoete zwarte cacao. Stoof alles kort even aan. 
Voeg de tomatenpuree toe en stoof kort nog even aan.
Voeg  het water en de gepelde tomaten toe. Pers hierin de knoflookteentjes en voeg het chilipepertje in zijn geheel toe. Laat 15 minuten afgedekt pruttelen. Regelmatig doorroeren.
Voeg hierna de nierbonen, de zoete mais (beiden gespoeld onder stromend water en uitgelekt) en de quorn toe en laat nog een 10-minuten doorkoken.
Breng op smaak met peper, zout en Worschestershire saus. Vis nu het chilipepertje uit de pot.

Verwarm de tacoschelpen in de oven.
Serveer de chili samen met geraspte Cheddar, warme tacoschelpen en zure room met verse koriander
(ook lekker met witte rijst).

En, weest gewaarschuwd, reëel gevaar op pottenlikkers!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann