dinsdag 3 februari 2015

Blij met een ei!

Ik weet het, ik hoor jullie al denken: "geen vlees, dus dan maar een ei!"
Menig doorwinterd vegetariër zal nu al van ergernis zitten schuifelen op zijn stoel.
Ik weet het, 't is een cliché.
De vegetarische keuken is een zeer gevarieerde en rijke keuken eens je weet waar je mee bezig bent, dat besef ik dus.
Maar een ei, daar kan ik me iets bij voorstellen.
Bij seitan, tofu en ongefermenteerde soja, nu ja, wat minder...
Niet dat het mij totaal vreemd is, ik ZIE het nu niet meteen als onderdeel van een smakelijke maaltijd.
Nog niet, maar da's wel de bedoeling. En daar draait deze blog dan weer rond...
Maar een mens moet dus ergens beginnen, vandaar: het ei!

Bij ons in de tuin loopt er dus een nest kippen rond.
Ooit arriveerden ze hier als schattige donzige exemplaartjes in een kartonnen doos.
Ondertussen in volwassen vorm: legkippen. Die produceren dus dagelijks elk een ei.
Zomaar, voor niets. Vermits je ze op tijd en stond eten en drinken geeft natuurlijk.
Leuk voor kinderen, weten ze meteen waar een ei vandaan komt. (Van een sappig gebraden kippetje natuurlijk ook dan, vandaar dat deze laatst met een "je hebt een kip verbrand!" werd geserveerd...)

Al zijn eieren van eigen kippen waarschijnlijk minder gezond dan eieren uit de winkel.
Onderzoek wees namelijk uit dat eieren van scharrelkippen in de tuin 3 tot 5 keer meer dioxine bevatten dan wettelijk toegelaten. Wie dagelijks 2 of 3 eieren eet, kan te hoge dosissen dioxine binnenkrijgen. 
Dus dit doe je best niet, bij winkeleieren evenmin trouwens.
Bij normale consumptie is er geen direct gevaar voor de gezondheid, het is gewoon lekker, leuk en goedkoop! 

Enkele tips voor gezonde eitjes:
  • Zorg dat je kippen voldoende ruim behuisd zitten, voorzie een 'zandbad' waar ze zich kunnen wassen en een droog hok waar ze kunnen schuilen. En weet: een gelukkige kip is een gezondere kip...
  • Geef je kippen vooral restjes onverwerkt (rauw) groente- en fruitafval en graan. Geef liever geen vetten en voeders op basis van dieren- of vismeel.
  • Raap dagelijks de eieren en bewaar ze op een koele plaats, uit de zon, bij hoogzomer zelfs best in de koelkast. Gooi beschadigde eieren onmiddellijk weg.
  • Reinig je eieren met keukenpapier of een borsteltje als ze vuil zijn. Niet afwassen, dit maakt de schaal doordringbaar waardoor het sneller bederft.
  • Gebruik liever geen rauwe eieren van eigen kweek, al helemaal niet voor zwangere vrouwen, kleine kinderen en verzwakte medemens.
Tot slot, tot het water jullie in de mond loopt, een opsomming van mijn favorieten:
  • Een zachtgekookt eitje op zondagmorgen, met "soldaatjes" van volkoren of meergranenbrood om te soppen...
  • Zachtgekookte eitjes, witte bonen in tomatensaus, aardappelpuree, vers gesnipperd uitje, en pletten maar!
  • Quiche met kerstomaatjes, geitenkaas en rucola.
  • Dubbele volkoren boterham belegd met roerei en bieslook,
  • spiegeleieren met frietjes,
  • omelet met ketchup,
  • pannenkoeken!!!!
  • ...
Pixabay.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor uw reactie!
Het bericht zal worden weergegeven na goedkeuring.

Groetjes,
Ann